duminică, 2 ianuarie 2011

Garoafe


Descriere
Garoafele sunt cel mai des asociate cu ciucurii datorita petalelor lor prinse la baza intr-o teaca dupa care se desfac la inflorire. Acestea au frunze ascutite de o parte si de alta a tulpinii. In functie de specie garoafele pot prezenta un miros placut, specific acestora, sau pot fi inodore. Ele pot avea o inaltime cuprinsa intre 50 si 80 de centimetri dar adesea sunt intalnite ca avand o inaltime de 25-45 de centimetri. Cu ajutorul hibridizarii astazi s-a ajuns la un numar impresionant de varietati de garoafe. Pot avea culoarea rosie, alba, galbena, roz sau pot fi multicolore.
Simbolistica
De-a lungul istoriei se obisnuia sa se daruiasca garoafe pentru a rasplati faptele iesite din comun, deosebite. In prezent garoafele se ofera ca rasplata calului invingator la hipodrom. Pentru crestini ea reprezenta suferinta si durerea fiind florea Sfintei Fecioare.
Istorie
In cultul greco-roman garoafele erau florile cele mai adorate fiind dedicate zeilor supremi. In secolul al XIII-lea a fost descoperit un document prin care se atesta capacitatile de scadere a febrei cauzate de ranile deschise si se foloseau pentru cruciati intr-un amestec de flori de garoafe cu vin. Mai tarziu garoafele au devenit simbolul statului american Ohio in anul 1904 in amintirea celui de-al 25-lea presedinte al Americii.
Cod Floral
Semnificatiile garoafelor sunt clare si specializate. Ele pot fi oferite atat la ocazii fericite cat si celor mai putin fericite. In orice caz, garoafele nu sunt flori cu dubla personalitate si nici expresia indiferentei politicoase. In anumite contexte ele pot reprezenta despartirea. Tot garoafele sunt si florile amintirii celor disparuti.
Ocazie
In tari precum SUA sau Canada garoafele se obisnuiesc a se darui cu ocazia Zilei Mamei ce se organizeaza in a doua saptamana a lunii mai. In Irlanda se ofera cu prilejul zilei nationale sarbatorite pe data de 17 martie aducand astfel un omagiu Sfantului Patrick. In Occident garoafa este cadoul preferat pentru absolventi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu